Skip to main content

Geschiedenis

Welkom in Villa Canon. Wij hopen dat je hier prettig zal verblijven.

Villa Canon bevindt zich in de Dumontwijk. Deze wijk is een pareltje van architecturaal erfgoed die eind 19de – begin 20ste eeuw is ontstaan onder leiding van architect Albert Dumont.

Sinds 1995 is de Dumontwijk beschermd als stadsgezicht en vormt ze een mooie tegenhanger voor het meer commerciële gedeelte van De Panne.

De “Zeekruisdoornweg” is een verkeerde vertaling van de vroegere “Sentier des Argousiers”. Villa Canon maakt deel uit van één van de oudste villa’s van deze straat.

Links in beeld en uitstekend bewaard staat Villa Ker Armor, Bretoens voor huis bij de zee, uit 1901.

Ernaast het charmante villaatje Ma Barquette, verkleinwoord voor bark, een zeilschip; nu No Catiau, uit 1904. De villa is ooit uitgebreid met een erker onder het afdak en de beschildering is minder kleurrijk. De mooie houten afsluiting is vervangen door een bakstenen muurtje

De derde is onze Villa Canon, toen nog Villa Zoë-Adolphe, en dateert van voor 1904. In de jaren 30 werd de gevel bepleisterd in cimorné. Cimorné is een typische Belgische gevelafwerkingstechniek die tijdens het interbellum uitgevonden en gepatenteerd werd. De Waalse stukadoor Pierre Pétroons ontwikkelde aan het eind van de jaren 1920 een decoratieve bepleistering op basis van een cementmortel, waarin hij vervolgens glasafval verwerkte. Geïnspireerd door de Italiaanse terrazzo-techniek, experimenteerde hij met stukjes felgekleurd opaalglas om een getextureerde kleurrijke gevel te creëren.

De koppelvilla's, Florian en Leopold, nu D'Hoge Dune, elkaars spiegelbeeld, dateren van 1901. Ze danken hun naam aan de eerste eigenaars: Florian Ronsmans en Leopold Wouters. Opvallend en herkenbaar zijn de dakconstructie en de houten balkons boven de terrasjes. Ramen, luiken, balkons, beschildering, …zijn of verdwenen of grondig gewijzigd.

Helemaal rechts in beeld, de achtergevel van Villa Mia Casa waarvan het grote balkon op de bel-etage dichtgebouwd werd.

In de Dumontwijk zijn nog talloze architecturale parketjes te ontdekken tijdens een uitgestippelde wandeling van 4,3 km. De route is bewegwijzerd met in de grond bevestigde klinknagels. Ze start bij de dienst toerisme op de Zeelaan 21.

Villa Canon - De Panne
Villa Canon - De Panne